Parentini fietskleding terug in Nederland!!

Nog nooit van Parentini gehoord? Toch maakt Parentini al sinds 1976 fietskleding. Ook in Nederland is het merk lange tijd populair geweest. Parentini produceerde namelijk jarenlang de wielerkleding voor Colnago. Toen deze kleding langzaam van het Nederlandse asfalt verdween, verdween ook dit mooie Italiaanse merk van Nederlandse bodem. In Italië is het echter nog altijd een bekende naam in wielerland, en ook vele (prof)ploegen hebben de afgelopen jaren in Parentini kleding gefietst.

BrakeAway reisde af naar het zonnige Italië om kennis te maken met dit merk dat al meer dan 40 jaar renners in strakke broekjes steekt.

In vrijwel ieder espresso barretje dat we tijdens de reis aandoen vinden we de kenmerkende zuidelijke trots op hun geschiedenis en hun renners terug.  Boeken met oude krantenartikelen van heroïsche overwinningen, ingelijste jerseys of stalen rossen die in een hoek van de ruimte staan te pronken. Ja, wielrennen leeft in het pittoreske Capanne zo’n 35 kilometer ten zuiden van Pisa.

We ontmoeten daar Gianpoalo, de oprichter en directeur van Parentini. Hij leidt ons rond door de fabriek van Parentini. Alle kleding wordt in Italië met de hand geproduceerd. De kwaliteit is typisch Italiaans. Compromisloos, en met geweldig gevoel voor detail. Hoewel echte ambacht bijna nostalgisch kan aanvoelen, is de kleding dat zeker niet. Parentini is een zeer technisch merk, dat gebruik maakt innovatieve stoffen en techniek. Neem bijvoorbeeld de Mossa een volledig waterdichte jersey met een extreem ademend vermogen en een hele strakke race-fit. Klinkt te mooi om waar te zijn, nietwaar? Maar ook de Tiger bibshort mag er zijn. Eenmaal aangetrokken zit hij echt voor geen meter. Als ik Gianpoalo hier op wijs, wordt ik hard op mijn nummer gezet. (beledig nooit het levenswerk van een Italiaan) Ik sta recht op, daar is hij niet uiteraard voor gemaakt. Eenmaal een fietshouding aangenomen valt alles op zijn plek. Gianpoalo laat zien hoe Parentini verschillende anatomische vormen in de broeken maakt, voor verschillende type rijders.

In de komende tijd zullen we in meerdere artikelen proberen uit te leggen waarom we door dit merk zijn gegrepen, waar Parentini voor staat en hoe ze te werk gaan. Oftewel waarom wij denken dat Parentini op het Nederlandse asfalt thuis hoort.

Parentini eigenaar Gianpaolo en Brakeaway oprichters Steyn en Rodney

Geef een reactie