Review – italiaanseracefietsen.com

Sinds mei 2017 is Brakeaway de exclusieve importeur voor Parentini fietskleding in Nederland. Een mooie gelegenheid voor IR om er enkele malen op de fiets op uit te trekken met een setje fietskleding van dit Italiaanse merk.

Parentini is misschien niet zo bekend in Nederland als ‘grotere’ namen zoals Castelli, Nalini, Giordana of Sportful, toch is het familiebedrijf in Italië een bekende naam. Het timmert daar al sinds 1976 aan de weg. Zo maakte Parentini in het verleden de fietskleding van Colnago.

Marktleider voor custom kleding in Italië
In thuisland Italië is Parentini marktleider voor gepersonaliseerde wielerkleding voor winkels, fietsclubs en professionele raceteams. Als klant kun je dus fietskleding met je eigen ontwerp of logo door het bedrijf laten fabriceren. Het ontwerpen en uitvoeren van de designs en het bedrukken van de stoffen doet Parentini in eigen huis.

Wat testte IR?
Breakaway stuurde IR een raceshirt met korte mouwen en een bijbehorende bib short, beiden uit de ‘custom’ Team Kledinglijn van Parentini. Hieronder mijn ervaring met beide kledingstukken.

Team Race.2 Lycra Anatomic Bib Short
Wat meteen opvalt bij deze fietsbroek is de pasvorm. Het woordje ‘anatomic’ zorgt daarvoor. Als je de broek aantrekt dan lijken vooral de bretels als je rechtop staat vrij strak te zitten. Dat is echter met opzet zo gedaan. Deze broek heeft namelijk een voorgevormde, anatomisch kromming. Zodra je op je racefiets gaat zitten, in voorovergebogen houding, verdwijnt dit gevoel en zit de broek perfect. Hij sluit dan mooi strak aan op de huid. De pijpen kruipen tijdens het fietsen dankzij de gripperstrip aan de binnenzijde niet omhoog. De uitstekende pasvorm maakt dat de broek comfortabel zit. De broek voelde in combinatie met mijn zadel (San Marco, gedeeltelijk leer en gedeeltelijk kunstof) wel ietsjes ‘glijerig’ aan. Zeker niet onoverkomelijk en dit verschilt natuurlijk ook per zadel.

Zeem zonder fratsen
De ‘C6-HT Elastic Carbon’ zeem draagt verder bij aan het hoge draagcomfort. Het viel mij op dat die vrij dun is en minder voorgevormde ‘kussentjes’ en sleuven heeft dan ik bij andere merken vaak tegenkom. Toch fietst en zit de zeem erg prettig. Je voelt ‘m eigenlijk nauwelijks en hij is snel weer droog. Ook na enkele wasbeurten voelde de zeem nog als nieuw. Speaking of: de wasinstructies staan als opdruk vermeld op de achterzijde van de bretels, dat scheelt weer een waslabel dat mogelijk kan gaan irriteren.

Moderne snit en materialen
Je merkt dat dit een modern afgewerkte fietsbroek is: hij is mooi ‘aero’, met weinig dikke stiksels en naden. De stiksels waarmee de zeem is vastgenaaid aan de broek, in het kruis, ogen zelfs wat minimaal (enkele steek) maar ik ga ervan uit dat ook dit gedaan is om het draagcomfort te vergroten en dit op langere termijn geen problemen zal opleveren. Verder sluiten de pijpjes bijna naadloos aan op de huid. De van perforatie voorziene bretels laten zweet, vooral op het rugpand, goed door. Die bretels zijn voldoende breed en gaan daardoor niet irriteren. Het rugpand heeft geen voorziening om een zendertje te herbergen, maar dat zal voor de meeste gebruikers geen probleem zijn.

Team P-RACE Shirt
Het Team P-RACE shirt vormt een mooie combinatie met de short. Ook hier is het draagcomfort hoog vanwege de uitstekende pasvorm. Uiteraard is het van belang dat je de juiste maat kiest. In tegenstelling tot veel andere Italiaanse merken fietskleding hoef je de kleding van Parentini geen maat groter te kopen dan je normaal draagt. Anders gezegd: een XL is gewoon een XL etc. In de juiste maat sluit het shirt mooi strak aan op je lichaam. Het shirt blijft mooi zitten tijdens het fietsen en schuift nauwelijk omhoog dankzij de gripper aan de onderzijde.

De twee dingen die me direct opvielen tijdens het fietsen: het shirt sluit wat hoger dan de meeste andere shirts in mijn fietsgarderobe. Daar heb ik echter geen last van ondervonden. Daarnaast is het formaat van de drie achterzakken prettig. Ik kon probleemloos mijn bike-essentials (iPhone 6 Plus, reservebandje + bandenlichters, huissleutel en beschermkapjes voor mijn schoenplaatjes) meenemen. De zakken zijn ook lekker hoog waardoor alles goed binnenboord blijft, al zorgt dat er wel voor dat je iets meer moeite moet doen om bij je spullen te komen.

Licht en luchtig
Het Team P-Race shirt is gemaakt voor warme fietsdagen. Transpiratie wordt goed afgevoerd en de stof ademt prima en droogt snel dankzij het K-Dry materiaal. De smalle, kunststof rits is licht en gaat soepel open en dicht. Hij blijft ook mooi plat tegen tijdens het dragen op de fiets en ‘bobbelt’ dus niet. De gebruikte stof is zo dun dat er nauwelijks verschil is tussen je blote arm en de rand van de mouw. Dat ziet er dus letterlijk heel ‘strak’ uit.

Team uitstraling
Persoonlijk vind ik de kleurstelling en het ontwerp van de ‘standaard’ uitvoering van dit shirt (twee tinten rood, wit en zwart) heel geslaagd al zullen de meningen daarover verschillen. Samen met de bib short die ook bedrukt is op de pijpen, geven ze dit setje een professionele teamlook. Ik houd daar wel van. Ook het lettertype van Parentini en het logo kunnen mij bekoren. Het shirt en de broek die ik opgestuurd kreeg wijken overigens qua kleur en ontwerp iets af van de afbeelding op de website van Breakaway. Vooral het ontbreken van de fraaie Italiaanse tricolore striping op de achterzijde van het shirt is natuurlijk een gemis, al zit er gelukkig nog wel een klein stukje in de nek 😉

Conclusie: aanrader
Zelf had ik nog niet eerder gereden in fietskleding van Parentini. Ben je echter op zoek naar een setje zonder fratsen dat comfortabel zit en een fraaie uitstraling heeft dan kan ik het geteste shirt en de bib short aanraden. Mooie, lichte materialen, een nette afwerking, uitstekende vocht- en warmteregulerende eigenschappen: dit setje heeft het allemaal. Tel daarbij de vriendelijke prijzen op en ik kan niet anders concluderen dan dat de kennismaking met Parentini een zeer geslaagde is.

Voor- en nadelen op een rijtje

 • Uitstekende pasvorm van broek en shirt
 • Hoog fietscomfort van broek en shirt
 • Moderne, technische materialen
 • Professionele look and feel
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding
 • Bibshort zit iets strakker dan normaal als je niet op de fiets zit

Facts and figures

Parentini Team Race.2 Lycra Anatomic Bib Short:

 • 100% handgemaakt in Italië
 • Verkrijgbare maten: S / M / L / XL / XXL (maat XXL getest)
 • Adviesprijs: 74,95 euro
 • Meer informatie

Parentini Team P-RACE Shirt:

 • 100% handgemaakt in Italië
 • Verkrijgbare maten: S / M / L / XL / XXL (maat XL getest)
 • Adviesprijs: 64,95 euro
 • Meer informatie

Geef een reactie